Identiteit

De natuur regeert. Wij volgen haar. Door te werken met ingrediënten uit de natuur om ons heen op het moment dat ze het best op smaak zijn.

Zonder die Nederlandse wortels los te laten voegen we frisse tonen, zuren en specerijen aan onze gerechten toe. Deze zorgen namelijk voor balans en spanning in de smaak. Ze vormen de initialen van onze kookstijl.

Elke dag opnieuw zoeken we naar onberispelijke ingrediënten. Een zoektocht die soms misschien makkelijk lijkt, maar dat zeker niet is. In Nederland zijn de seizoenen namelijk geen enkel jaar hetzelfde. Niets piekt op dezelfde wijze en hetzelfde moment als het jaar ervoor. Wij proberen onze eigen draai in die altijd veranderende cyclus te vinden. Een oneindig en interessant leerproces waarin we constant creatief worden uitgedaagd.

Het menu

Groente vormt de basis van ieder nieuw gerecht. Pas later komt ook de keus van andere ingrediënten in beeld. Gevolgd door de voor onze gerechten zo kenmerkende frisse tonen, elegante zuren en specerijen.

 

Bekijk onze kaart

De lokale ingrediënten waar we zo graag mee werken, verwerken we op het moment dat de smaak, bite en structuur optimaal zijn. De ene plant ziet daardoor het bord als jonge scheut, terwijl de andere pas verwerkt wordt wanneer het volle wasdom heeft bereikt.

De natuur bepaalt de kwaliteit, wanneer wat op het hoogtepunt is. En dus ook wanneer wij met welke producten en ingrediënten kunnen werken. Dit geldt ook voor vis en vlees. De Noordzee biedt ons een enorme diversiteit aan vis, schaal- en schelpdieren. De diverse grondsoorten in ons land zorgen op hun beurt voor een eigen smaak aan lokale groenten, vlees, zuivel en fruit. Tel daar de seizoenen bij op en de optelsom van de unieke smaak van de Nederlandse terroir is gemaakt.

De KEUKEN

Biologisch, creatief, inventief, aroma’s, frisse zuren. Dit zijn de steekwoorden die alles zeggen over onze keuken en manier van werken. 

 

We bereiden de beste ingrediënten die de natuur ons biedt en combineren ze. De aroma’s en zuren, die zorgen voor frisheid, maken onze kookstijl uniek.

Toch vormen voornamelijk Nederlandse ingrediënten altijd het startpunt van onze keuken. Nederland beschikt namelijk over een enorme rijkdom aan ingrediënten. De Noordzee biedt een schat aan vis, schaal- en schelpdieren. Maar ook het land zelf levert een keur aan producten. Allerlei verschillende grondsoorten zorgen voor een eigen smaak aan een enorm scala aan groenten en fruit. Tot slot dragen de altijd veranderende seizoenen bij aan de unieke smaak van de Nederlandse terroir.

De zuren, frisse tonen en specerijen die we vervolgens in onze gerechten verwerken zijn ons handelsmerk. Een signature kookstijl die ontstaan is door een persoonlijke voorkeur voor deze spannende smaken in combinatie met de beste lokale ingrediënten die we kunnen vinden.

HET RESTAURANT

Natuurgebied de Veluwe ligt letterlijk in onze achtertuin. Het vormt daardoor een enorme inspiratiebron.

Wat we hier zien, voelen, proeven en ervaren, voedt wat we doen. Zo vormt onze omgeving vormt de basis van alle producten die we gebruiken. Daar start de liefde voor ons vak.

Dat we ons vak mogen uitvoeren op een plek waar geen dag hetzelfde is, geeft een gevoel van geluk. In het restaurant is namelijk elke dag uniek. De seizoenen zorgen voor elke keer een andere lichtinval, een nieuw decor voor elke dag. De sfeer is afhankelijk van onze gasten. En iedere gast zorgt voor een andere beleving van de dag in ons restaurant. Dat máákt namelijk ons vak.

Deze filosofie is niet nieuw. Ze bestaat al sinds de start van Restaurant De Leest in de zomer van 2002, vanaf de eerste dag dat Jacob Jan Boerma en Kim Veldman een landelijk gelegen oude schoenmakerij in Vaassen omtoverden tot restaurant De Leest.

In 2003 ontvingen we onze eerste Michelinster. De tweede volgde in november 2007 en sinds 2014 draagt Restaurant De Leest drie Michelinsterren. Ook in diverse andere culinaire lijsten – Lekker en Gault Millau bijvoorbeeld – vind je Restaurant De Leest in de hoogste regionen terug.

Bekijk onze kaart