Concepts

Onze ambities reiken verder dan de muren van Restaurant De Leest. Dit is altijd al het geval geweest.

We zijn niet voor niets al jaren te vinden op diverse foodfestivals over de hele wereld. Zo kookten we meerdere malen bij Tribute to Claudia, International Gourmet Festival at Vila Joya in Portugal. Aan deze lijst van ‘gastoptredens’ kunnen we tal van andere buitenlandse restaurants en internationale festivals toevoegen.

Ook in Nederland hebben we de afgelopen jaren onze vleugels uitgeslagen. We zijn tot nu toe op twee plekken neergestreken: midden op de Amsterdamse Dam, in Grandhotel Krasnapolsky, met The White Room* en in Leersum (op de Utrechtse heuvelrug) met Parc Broekhuizen. Aan beide restaurants hebben we onze naam verbonden, maar wel op een andere manier. Waar bij The White Room by Jacob Jan Boerma in de onderregel prijkt, werkt dit bij Parc Broekhuizen anders. Daar wordt het team door ons aan de zijlijn gecoacht. Jacob Jan is hier signature chef.

The White Room

Sinds het voorjaar van 2016 is het mogelijk een vleugje De Leest in de Nederlandse hoofdstad te proeven. Restaurant The White Room opende in dat jaar haar deuren. Jacob Jan treedt bij The White Room op als signature chef. De dagelijkse leiding over de keuken ligt bij chef de cuisine, Arturo Dalhuisen, een jong talent uit onze keuken van De Leest.

De naam The White Room is afgeleid van de historische naam De Witte Zaal. De ruimte kreeg deze naam bij de opening in 1885. De monumentale kamer wordt beschouwd als één van de oudste restaurants van Amsterdam, die nog in originele conditie is.Dat maakt het een bijzondere ruimte. Een restaurant dat een heel eigen sfeer uitademt. Wij proberen dat op het bord te completeren.

In het eerste jaar van de opening is het restaurant door Lekker en Gault Millau opgenomen in de gids.  Een jaar later – in 2018 – is restaurant The White Room bekroond met één Michelinster. ‘Frisse zuren en exotische specerijen worden er ingezet in een creatief samenspel. De chef beheerst zijn technieken en weet wat van raffinement af!’, was het commentaar van de inspecteurs.

Het moge duidelijk zijn… Onze voorliefde voor frisse tonen, zuren en specerijen is ook in Amsterdam te proeven. Ook hier werken we met zo veel mogelijk lokale leveranciers die ons voorzien van de beste, mooiste, meest smaakvolle Nederlandse ingrediënten. Zo zorgen we ervoor dat ons bekende handschrift boven alle gerechten zweeft.

Parc Broekhuizen

In de herfst van 2017 raakten we betrokken bij het landgoed Parc Broekhuizen in Leersum. Dit historisch landgoed ligt verscholen in de natuurpracht van de Utrechtse Heuvelrug. In het hoofdgebouw vind je een klein hotel en een restaurant, Voltaire.

Het team van Voltaire staat onder de dagelijkse leiding van twee jonge, getalenteerde chefs, die beiden uit de keuken van De Leest komen. Samen met dit jonge team willen we hier een bijzonder restaurant van maken met een keuken die past bij de landelijke omgeving. De eigen tuin van het park zal in het seizoen deel uitmaken van de gerechten die Voltaire serveert.

Natuurlijk is ook hier de signatuur van De Leest terug te proeven. Naast de producten uit de landgoedtuin zullen ook andere lokale ingrediënten de hoofdrol spelen op het bord. Aangevuld met frisse tonen, zuren en specerijen. Onze wens is om op deze plek een bereikbare keuken neer te zetten waar elke gast zich bijzonder voelt.